تا حالا با خودتون فکر کردید که چرا به قهوه خونه میگن قهوه خونه؟ در صورتی که تو این مکان ها معمولا چای و قلیون برای مشتریان سرو میشه!بله در قهوه خونه ها واقعا قهوه برای مشتریان سرو میشده اما از چه زمانی ؟ اصن از چه زمانی ایرانی ها با قهوه آشنا شدند؟ بیاید با هم یه نگاهی به تاریخچه ی ورود قهوه به ایران بیندازیم.
تاریخچه ی قهوه و محبوبیت اون
تاریخ ها می گن تو قرن نهم بعد از میلاد امامان برای بیداری پیروانشون در مراسمات عبادت های شبانه ، اون ها رو به مصرف قهوه تشویق می کردن .اما در بین مردم چیز شناخته شده ای نبوده در اون زمان.
در قرن 16 ام در عصر صفوی مسلمانان با سفر حج به طور شگفت انگیزی با قهوه آشنا شدند حتی میگن اینجا بود که مردم ایران قهوه رو کشف کردند:)
حالا در همین حین یک دارو ساز دید آب گل آلوده و وقت ماهی گیری ! بنابراین یک کتاب در مورد خواص و فواید قهوه نوشت و اون رو به حاکمان صفوی تقدیم کرد.
شاه عباس هم در این شرایط قهوه رو از تماس و تجارت با کشور هایی مثل عثمانی و شبه قاره هند وارد کرد.
در اوایل قهوه یک نوشیدنی لوکس و گرون محسوب می شد و فقط در مجالس دربار و نخبگان سرو می شد.
اولین محل سرو قهوه در ایران به نام قهوه خونه در کاخ شاهان صفوی تأسیس شد. قهوه خونه ها توسط کسی به نام قهوه چی اداره می شد و مسئولان برای صبحت در مورد مسائل سیاسی و اقتصادی مهم در قهوه خونه ها دور هم جمع می شدند.
بعد ها قهوه خونه ها در شهر ها هم تاسیس شدند و قهوه یک نوشیدنی محبوب ایرانی شد.
رسومات مصرف قهوه
در قهوه خونه های آن زمان، مهمانها – که بیشتر مرد بودند – روی فرش مینشستند و قهوه در مرکز اتاق آماده میشد.
کسی که قهوه رو دم میکرد، سَقی نام داشت.
فرایند آماده سازی با تفت دادن دونه های قهوه شروع می شد. بعد، اونها رو در هاون می کوبیدند و پودر رو داخل دله میریختند (نوعی قهوهجوش سنتی). وقتی قهوه آماده می شد، سقی اون رو در فنجون های کوچک می ریخت.
جالب اینه که سقی با ضربه زدن به دله، مهمون ها رو از آماده بودن قهوه باخبر می کرد. مهمونها باید فنجون رو با دست راست می گرفتن و بدون اینکه روی زمین بذارن، قهوه رو می نوشیدن.
اگر کسی دیگه نمی خواست، فقط کافی بود فنجون رو کمی تکون می داد تا سقی متوجه بشه.

تاریخچه ی قهوه در دوران قاجار و قهوه قجری
در دوره قاجار اگر پادشاهی میخواست بی سرو صدا از شر کسی خلاص بشه بهش قهوه قجری می داد !
قهوه قجری ، مخلوط قهوه و سیانور یا اسید آرسنیک و استریکنین بود که هر کس می نوشید بدون خونریزی و کبودی جان به جان آفرین می داد.
در مراسمات خواستگاری خاندان سلطنتی قاجار برای خواستگار دو فنجون قهوه می آوردند که یکی سالم ویکی مسموم بود و مرگ و زندگی داماد در دستان دو فنجان قهوه بود !
تا زمان مظفرالدینشاه، چای هنوز خیلی فراگیر نشده بود و بیشتر جنبهی دارویی داشت. اما این روند بهزودی تغییر کرد.
محمد میرزا قوانلو قاجار ، معروف به کاشف السلطنه ، بذر چای رو وارد ایران کرد.
کاشف السلطنه جون! نماینده ی دولت ایران در هند بود و از هندی ها صنعت کشت چای رو یاد گرفت و وقتی به ایران اومد در گیلان کشت چای رو شروع کرد.
با کوشش و تلاش کاشف السلطنه جون! مردم ایران کم کم به چای عادت کردند و قهوه رو فراموش کردند و اینطوری در قهوه خونه ها چای سرو شد.
البته بعضی از منابع ذکر کردند که واردات قهوه در این دوران به سخت شد و قهوه جای خودشو به چای داد !
اولین کافه در ایران
در زمان مظفرالدین شاه ، مردمی که باهم به فرانسه برای تحصیل مهاجرت کرده بودند وقتی برگشتند به یاد دورهمیاشون در کافه لقانطه پاریس ، کافه لقانطه تهران رو تاسیس کردند.
بله کافه لقانطه اولین کافه ی تهران بود و به پاتوق روشنفکرها، نویسندهها و سیاسیون تبدیل شد. از موسسای اصلی این کافه می تونیم جناب غلامحسین مولایی رو معرفی کنیم .
این کافه زمانی که تهران رو طهران می نوشتند و به روشن فکر ها منورالفکر می گفتند فعالیت می کرد.

کافه های مدرن
با گذشت زمان بعد از کافه لقانطه ، کافه های زیادی تاسیس شدند.
هنوز هم مصرف این نوشیدنی بین مردم محبوب هست و دوباره قهوه جای خودش رو در دل مردم ایران باز کرد.
در شهر قزوین در قهوه فیکا میزبان شما قهوه دوستان عزیز هستیم تا تجربه ای به یاد ماندنی از قهوه رو به شما تقدیم کنیم .
قهوه حالا دیگه فقط یک نوشیدنی نیست، بلکه نمادی از گفت و گو، فرهنگ و حتی هنر زندگیه. در هر فنجون قهوه، قسمت هایی از تاریخ، خاطرات نسلها و ردپای فرهنگ ملت ها پنهان هست . چه اون روزی که شاه صفوی تو قصرش برای مهمونا قهوه سرو می کرد، چه وقتی که سقی با دلهی نقرهای صدا درمی آورد، یا حتی اون لحظه ی دلهره آور تو دربار قاجار که داماد با دو فنجون روبرو می شد، قهوه همیشه حضور پررنگی داشته و تاریخچه ی قهوه جذابه.
قصه های فیکا
امروزه کافهها دوباره تبدیل به پاتوق روشنفکرا، هنرمندا، دانشجوها و همهی اونایی شدن که به دنبال یه لحظهی آرامش وسط شلوغی زندگی میگردن. در کافه فیکا، ما تلاش می کنیم تا این حس رو به بهترین شکل ممکن برای شما زنده کنیم. فضا، موسیقی، بوی قهوه ی تازه و چیدمان خاص میز ها، همه برای اینه که شما لحظاتی ناب و به یادماندنی رو تجربه کنید.
اگر تا حالا قهوه رو فقط برای بیدار شدن می خوردید، وقتشه یک بار دیگه و این بار با نگاه متفاوتی سراغش برید. چون قهوه فقط یه نوشیدنی نیست؛ یه داستانه، یه سفره، یه تجربهست.
ما تو قهوه فیکا، نه تنها یه فنجون قهوه به شما تقدیم می کنیم، بلکه تاریخ، فرهنگ و عشق به این نوشیدنی رو هم باهاتون قسمت می کنیم.
یادتون باشه که پشت اون بخار خوش عطر، قصه هایی هست که از دل تاریخ تا امروز سفر کردن تا به دست شما برسن. ما هم منتظریم تا تو قهوه فیکا با شما یکی از این قصه ها رو شروع کنیم…